Mednarodni okoljski znak ZELENI KLJUČ

Naš obrat je v letu 2022 pridobil okoljski znak »GREEN KEY/ ZELENI KLJUČ«, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, in pomeni zavezanost podjetij, da spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE.
S pridobitvijo znaka smo dobili priznanje za: 

ODLIČNOST NA PODROČJU
OKOLJSKE ODGOVORNOSTI IN TRAJNOSTNEGA DELOVANJA. 
Izjavljamo, da:
• ravnamo okolju prijazno na vseh področjih našega poslovanja, 
• o pomenu trajnostne naravnanosti osveščamo naše obiskovalce, goste, prijatelje in sorodnike, ter 
• nenehno iščemo nove rešitve za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in za učinkovito rabo električne ter toplotne energije.

Naše okoljske iskrice

VODO SI PRIVOŠČIMO ZA PITJE, A SMO POZORNI NA PORABO

Za vzdrževanje zadovoljive kakovosti življenja porabi človek v povprečju 80 litrov pitne vode na dan. V Sloveniji porabimo dnevno od 130 do 200 litrov pitne vode na člana gospodinjstva. Za samo eno splakovanje wc-ja porabimo od 2 do 8 litrov čiste pitne vode, za kuhanje pa na dan povprečno slovensko gospodinjstvo porabi 6 litrov pitne vode.
PONOSNI SMO, DA VAS GOSTIMO V OKOLJU, KJER JE VODA PITNA. 
NATOČITE SI JO! NA ZDRAVJE!

VESTNO LOČUJEMO ODPADKE

Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.
POTRUDIMO SE SMETI ODNESTI V LOČENE ZABOJNIKE.

ZMANJŠUJEMO UPORABO PLASTIKE

Plastika predstavlja veliko grožnjo – tako okolju kot človeku samemu. Letno posameznik v Sloveniji porabi od 100 do 300 plastičnih vrečk, ki pa so v uporabi le od nekaj minut do ene ure. Ker na svetu proizvajamo vedno več plastike, 6,4 milijona ton letno je pa pristane v okolju, imajo plastični delci in snovi, ki vdirajo v živalska in naša telesa, velik vpliv na kakovost našega zdravja.
POTRUDIMO SE IZOGNITI UPORABI PLASTIČNIH IZDELKOV ZA ENKRATNO UPORABO.

SKRBNO UGAŠAMO LUČI

Uporabljamo varčne/led sijalke. Luči ugašamo, ko jih ne potrebujemo. S tem prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja.
POTRUDIMO SE SMETI ODNESTI V LOČENE ZABOJNIKE.

UŽIVAMO V LOKALNEM BOGASTVU NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE

Naravna in kulturna dediščina sta v našem okolju izjemni – obiščite, spoznajte, doživite in okusite ju! Informacije o znamenitostih, doživetjih, gastronomiji in običajih lahko dobite na naši info točki v veži hiše. V primeru, da potrebujete dodatne informacije, se lahko obrnete na vaše gostitelje. Z veseljem vam bodo svetovali.
PONOSNI SMO, DA VAS GOSTIMO V OKOLJU, KJER JE VODA PITNA! 

V SLOVENIJI PIJEMO IZJEMNO ČISTO IN KAKOVOSTNO VODO!

LE NATOČITE SI JO, IN NA ZDRAVJE!

ZMANJŠUJEMO OGLJIČNI ODTIS

Naša počitniška hiša ima kakovostno izolacijo in energetsko varčna okna. Vrata in okna zapiramo. Tako v poletnem času preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis.
Prostore zjutraj in zvečer za kratek čas prezračimo.

OKOLICO RAZISKUJEMO Z OKOLJU PRIJAZNIMI VRSTAMI MOBILNOSTI

Naši kraji so idealni za kolesarstvo in pohodništvo. Vsak izlet/ogled, ki ga opravite s kolesom ali peš, namesto z avtomobilom, je okolju prijazno dejanje. Ste kdaj pomislili na to, kako zelo drugače spoznamo kraj, če ga obiščemo peš ali na kolesu? Od blizu ga namreč resnično začutimo, vonjamo, slišimo. odpremo se prebivalcem in z njimi lažje vzpostavimo stike. 

Vse informacije o možnostih izposoje koles ter o kolesarskih in pohodniških poteh lahko dobite pri vaših gostiteljih in na info točki v veži hiše.
PONOSNI SMO, DA VAS GOSTIMO V OKOLJU, KJER JE VODA PITNA! 

V SLOVENIJI PIJEMO IZJEMNO ČISTO IN KAKOVOSTNO VODO!

LE NATOČITE SI JO, IN NA ZDRAVJE!

SKRBIMO ZA VARČNO UPORABO DETERGENTOV IN VODE PRI PRANJU

Hoteli po vsem svetu za pranje brisač in posteljnine, ki so bile uporabljene samo enkrat, vsak dan porabijo na tone detergentov in milijone litrov vode.
POSTELJNINO IN BRISAČE ZATO MENJUJEMO OB VSAKI MENJAVI GOSTOV, OZIROMA SAMO V PRIMERU, DA TO IZRECNO ŽELITE.
Sva Sonja in Andrej, vaša gostitelja. Belakapo sva ustvarila, da nekaj skrivnosti okoliških krajev pričara tudi vam, popotnikom k morju dobrega. Popotnikom, ki iščete izvirno, domače, preprosto, a navdihujoče. Belakapa nudi vse to. In mogoče še kakšno skrivnost več.

Sva ljubitelja narave, rada imava naš kraj. Andrej je čebelar, Sonja pa rada ustvarja cvetlične kreacije.

Tu smo doma

Belakapa je gostiteljica in organizatorica doživetij, ki vam pomaga spoznati del Slovenije, ki še čaka, da očara. V dolini reke Reke, ob vznožju snežniških gozdov se prepustite iskrivim dogodivščinam, ki vas bodo odpeljale v naravo, stran od stresnega vsakdana. Tam boste svoje vezi z naravo učvrstili ali jih mogoče celo ponovno odkrili. Izvirna nastanitev, ki združuje šarm preteklosti in vse potrebno udobje današnjosti, je odlično izhodišče za skok v prvinsko naravo ali pa do bližnjih znamenitosti. Izkoristite nasvet vaših gostiteljev, lokalnih poznavalcev ter si pričarajte pristno slovensko dogodivščino.
Koseze +
Ilirska Bistrica +
Kozlek in dolina reke Reke +
Brkini +
Snežnik z okolico +
Kambrce +

Ostanimo v stiku

Vas zanimajo novosti, posebne ponudbe in ostale novice? Obljubimo, ne bomo nadležni.
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram